Belépés, jogosultságok Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft        

Amikor az asztalon lévő (vagy parancsfájlból,...) program ikonjával elindítjuk a programot, akkor mejelenik a bejelentkezési ablak, ahol a belépési nevet és a hozzá tartozó jelszót kell megadni.
Ha a bejelentkezés sikeres, akkor a program mindazon menüit (akcióit) elindíthatjuk amelyiket a számunkra beállított jogosultság megenged és e faladatban is a jogosultság alapján olvashatunk, írhatunk és törölhetünk.
Ha ezután egy céget is kiválasztunk és megnyitunk, akkor az összes olyan menü is elérhetővé válik, amelyik a cég adataival kapcsolatos és itt is mindig be van állítva, hogy milyen feladathoz milyen a jogosultságunk.

A programba belépő felhasználó tehát a loginnév és jelszó megadása után jogosultsága szerint dolgozhat, ahol ezek a jogok két csoportba különíthetők: kezelői és ügyintézői.
Kezelői jogok:
  R usermanager          - felhasználók beléptetése/törlése, jelszó/jog adása/változtatása
  P programmanager    - program konfigurálás
  S cég megnyitása      - cégen belül az ott kapott jog alapján dolgozhat
  I új cég létrehozása   - létrehozhat új céget
  U cég módosítása      - módosíthatja a cég adatait
  D cég törlése             - törölhet céget

Ügyintézői jogok:
  S select          -  akció elindítása és adatok lekérdezése
  I insert           -  beillesztés engedélyezve az akción belül (tétel/rekord)
  U update        -  módosítás engedélyezve az akción belül (tétel/rekord
  D delete         -  törlés engedélyezve az akción belül (tétel/rekord

Az adatváltoztatási jogok (S,I,U,D) mindig akcióhoz kötődnek és nem adatbázis táblákhoz, vagyis ha egy felhasználó egy menüben minden jogot megkapott, akkor a kapcsolódó adatbázis táblákon bevitelt, módosítást, törlést is végezhet, míg ha nincs ilyen jog beállítva, akkor nem. Vagyis a kliens programban dől el, hogy mit tehet a felhasználó.
A kezelői jogok a cégeket nyilvántartó (FokFolBusiness.gdb) állományban vannak.
Az ügyintézői jogok a céghez tartozó adatbázisban, az ügyintézők törzs és ügyintézők jogai táblában találhatók. Itt az akciókon kívül minden egyes listához is előírható jogosultság, azaz beállítható egy felhasználóra, hogy könyvelési adatbevitelt végezzen, de a Főkönyvi kivonat, vagy Mérleg listát már ne készíthessen, ami összefoglalóan tartalmazza az adatokat (lásd: Ügyintézés: akció szintű jogok)  

Tehát arról van szó, hogy bizonyos felhasználók a megfelelő kezelői jog birtokában más felhasználókat beléptethetnek, azoknak kezelői jogot adhatnak, vehetnek el. Ha pedig egy ilyen felhasználó egy céget létrehoz, vagy megnyit, akkor ezen belül itt is felhasználókat léptethet be, azoknak jogot adhat, vagy vehet el. De a cégen belül csak a programot már használó, azaz valamilyen kezelői joggal rendelkezők közül választhat. Ugyanis amikor valaki egy céget megnyit a munkavégzéshez, akkor nem lenne szerencsés (bár megtehető lenne) ha újra belépési nevet és jelszót kellene adni minden alkalommal, ehelyett a program automatikusan a programba belépéskori nevet használja. Bár a valódi adatbázishoz kapcsolódás másképp is beállítható, másrészt ez függ az adatelérés választott típusától is (közvetlenül, vagy szervertől), részletesen a Cégek, adatbázisok részben van leírva.

Végezetül vannak olyan menüpontok amelyekhez nem kell semmilyen jog, még sikeres belépés sem, mint például a kilépés, a segítségkérés, a mi ez?, gyakran ismételt kérdések, web-re látogatás, stb., vagy sikeres belépés után a Jelszó csere, a Kliens Log állomány nézegetése, stb..

Hogyan érdemes a jogokat kiosztani?
Ha egy tíz fős munkatársi létszámot nézünk, akkor egy-két munkatársnak legyen kezelői joga mindenhez, így ők léptetik be a további felhasználókat és határozzák meg jogaikat és hozzák létre az új cégeket a munkavégzéshez. A többieknek csak az S kezelői jogra van szükségük, hogy megnyithassanak egy céget.
A cégen belüli munkavégzéshez szükséges jogokat pedig a céget megnyitva azon belül lehet megadni és ez ott is van tárolva. Itt már azon szerepkörtől függően kell a jogokat kiosztani, ami az adott cég és az ügyintéző kapcsolatára utal.
Nézzük meg egy példán keresztül. Amikor a cég létrehozásával megbízott munkatárs létrehoz egy új céget, akkor belépteti az e céggel dolgozó munkatársakat (ügyintézőket), akik közül egyeseknek a cégen belül minden jogot megad. Ezután az ilyen joggal rendelkező ügyintéző belép a cégbe és a létrehozó cégen belüli jogát elveszi. Innen kezdve már megnyitni sem tudja ezt a céget a létrehozó, ami nem feltétlenül probléma, hiszen az itt lévő adatok már lehet, hogy nem is tartoznak illetékességi körébe.

Amikor a bejelentkezési ablak megjelenik, akkor az utolsó programba belépő neve automatikusan be is van írva és ha a Kliens konfig-ban beállított érték (lastpwget) ezt megengedi, akkor a jelszó is, így elegendő egy Entert (Alt+R) nyomni.

Bejelentkezés

Ha a Kliens konfig-ban az utolsónak megnyitott cég automatikus megnyitása is engedélyezett (lastbusiness), akkor a program azt is megnyitja. Ezek az adatok a kliens konfig állományban találhatóak (FokFolClient.ini), ami minden kliensnél a saját gépén lévő munka könyvtárban (...\Work) kell legyen, illetve erősen ajánlott. Így minden felhasználó a saját egyedi beállításainak megfelelően dolgozhat a programmal, hiszen a program felületét meghatározó paraméterek (színek, betűnagyság,...) itt kapott helyet.
  

 Belépés, jogosultságok Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft