Adatbázis karbantartás Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

Adatbázis karbantartás esetén nem lehet cég megnyitva - ha van előbb be kell zárni. Ha megnyomjuk az Adatbázis karbantartás gombot, vagy Ctrl-R gombkombinációt, vagy az egér jobb oldali gombjával megjelenítjük a grid választható menüit és ezt a sort kiválasztjuk, akkor megjelenik egy ablak, amiben az aktuális céghez tartozó azonosító információk láthatók. Mielőtt ismertetésre kerülne, hogy itt mi is történik, a lényeg, hogy csak meg kell nyomni a Rendben gombot, vagy Alt+R -t kell adni.
Az Adatbázis karbantartás alatti menü két célt szolgál.
Az első és ez a fontosabb, a verzióellenőrzés végrehajtása. Itt arról van szó, hogy ritkán ugyan, de külső, vagy belső tényezők miatt szükség van az adatstruktúrán változtatni. A program erre felkészült, legalábbis az általában előforduló dolgokra, melyek a következők:
 - tábla létrehozása, törlése                
 - táblához új index definiálása, index törlése          
 - táblában új oszlop definiálása, törlése, módosítása
 - táblában rekord törlése, beírása, módosítása
A nem egyezés felismerése egyszerűen úgy történik, hogy a program szerinti adatbázis struktúrák verziószáma (legyen pr_ver), míg az adatbázisban tárolt verziószám (legyen db_ver), ami a cég megnyitásakor kerül ellenőrzésre. Ha ez nem egyezik, akkor üzenetet kapunk ennek a feladatnak elvégzésére.
Amennyiben pr_ver > db_ver, akkor történik meg a változások végrehajtására az adatbázisban. Még az is lehet, hogy a céget olyan régen nem használtuk, hogy több változás is volt közben - a program lépésről-lépésre ezeket végigvezeti.
Amennyiben pr_ver < db_ver, vagyis az adatbázis tartalmazza a frissebb struktúrákat, akkor pedig a programot kell frissíteni.
Megjegyzés: általában a program szokott változni, hiszen apróbb hibák bármikor kiderülhetnek, de a struktúrákhoz tartozó verziószám ritkán.

A másik pedig a fizikai sérülésmentesség ellenőrzése, de ezek már inkább technikai jellegű dolgok, csak a teljesség igénye miatt van leírva:
BsdDB            környezet megnyitás db.DB_RECOVER kapcsolóval
MySql             táblákon végrehajtott REPAIR TABLE és ANALYZE TABLE parancs
PostgreS          táblákon végrehajtott ANALYZE parancs
TextDB           itt nincs teendő, mert minden megnyitáskor ellenőrzés történik

Adatbázis karbantartás

 Adatbázis karbantartás Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft