Gyakori kérdések Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

Gyakori kérdések (gyakran ismétlődő kérdések, FAQ):

Kérdés: Nem tudok belépni a jelszavammal, pedig eddig nem volt probléma.
Válasz: Elképzelhető, hogy programkezelő megváltoztatott valamit e belépési névhez kapcsolódóan, például a jogosultságot, és ekkor a jelszó mindig az alapértelmezés szerintire áll, azaz megegyezik a bejelentkezési (loginname) névvel.

Kérdés: Most vittem be egy új számlát. Törölhetem?
Válasz: Igen. Ha viszont azóta egy újabbat is bevittünk, akkor a törlés már nem fizikai lesz, hanem törölt állapotú lesz a kontírozás, tehát csak az állapotváltozás kerül bejegyzésre. Nincs lényegi különbség a kettő között, mert sem a számításokban, sem a kimutatás és egyéb listákban nem jelenik meg, csak a tallózóban látható (ha a törölteket is, vagy csak azt akarjuk látni) leszámítva egy speciális listát, amivel pont ezeket lehet listázni.

Kérdés: Mikor nem törölhető/módosítható egy kontírozást?
Válasz: Röviden: ha a program nem engedi, bővebben a következő esetekben: ha a számla/kontírozás párosítva lett, át lett vezetve, házipénztárnál ez negatív az egyenleget eredményezne, illetve valutapénztár esetén ha van későbbi kivét rögzítve.

Kérdés: Most módosítottam egy korábbi számlát. Törölhetem?
Válasz: Igen, de törölt állapotban megmarad, azaz az állapota törölt lesz. A könyvelés tallózókban, a törölt állapotot tartalmazó oszlop fejléce feletti szűrőben beállítható, hogy megjelenjenek-e az ilyen sorok (D - csak a töröltek, N - normál, nem törölt, üres - minden sor).

Kérdés: Adható-e nulla a tartozik/követel oldalon?
Válasz: Csak speciális esetben, pl.: 0 kulcsos áfánál, ahol az adóalap az értékes mező.

Kérdés: Mi a különbség a Bizonylatszám és a Számlaszám között?
Válasz: A Bizonylatszám a bizonylatot jelöli/azonosítja. Ha kapcsolódik partner a számlához, akkor ott szerepel a Számlaszám, ami a banki átutalásnál a hivatkozási szám és a program is ez alapján fogja párosítani a számlát. Ez meg is egyezhet a Bizonylatszámmal, amit beállítástól függően kell, vagy lehet kitölteni. Mikor tér el e kettő bizonyosan? Ha megterheltük a vevőt, de nem bankon keresztül fizet, hanem helyben, Kp-ben fizeti ki tartozását a házipénztárban: ekkor a bizonylatszám bejegyzés a generált házipénztár Bizonylatszámát tartalmazza, míg a partner adatoknál a számlaszám bejegyzésben a kibocsátott számlánk Számlaszáma legyen.

Kérdés: Tetszőleges Bizonylatszám adható a fej adatban?
Válasz: Igen, kivéve ha az házipénztár szerkezetű, de ennek kicsi a valószínűsége. A program által generált házipénztár bizonylatszám Bfők_ééééhhnnnnnn szerkezetű (pl.: B381_200509000123 vagy K381_200509000123), ahol B/K az első jel (bevét/kivét), ezután a főkönyvi szám, amit egy aláhúzás jel követ, majd utána csak számok 12 hosszban tartalmazzák a dátumot és a sorszámot.

Kérdés: Mikor kell új naplósorszámot nyitni pl. vevő, vagy főkönyvi könyvelésnél?
Válasz: Erre nincs szabály, bármikor. Beállítható a Program paraméterek menüben a az is, hogy ne legyen naplósorszámozás (naplosorsfix), ekkor minden naplósorszám az 1-es lesz, ám a naplósorszám hasznos például a bank naplóknál, de másutt is, mert összefog több számlát, kontírozást.

Kérdés: Lehet előre (időszakot kihagyva) könyvelni?
Válasz: Igen, de! A programban az időszak+tételsorszám magát az időbeliséget (bevitelek egymásutániságát) is kifejező sorrend. Így ha például az éééé04 (áprilisi időszak) után elkezdünk rögzíteni az éééé06 (júniusi időszak)-ba és később visszük be az éééé05 (májusi időszak)-ba a számlákat, akkor az időszak+tételsorszám tekintetében nincsen probléma, mert az időszak kód tartalmazza a hónapot. De a naplókód+naplósorszám már rossz lesz! Vagyis az éééé05 időszaki kontírozásaink nagyobb naplókód+naplósorszám sorszám alatt szerepelnek mint az éééé06 időszakiak. Ilyenkor érdemes az éééé06 időszak rögzítése előtt bevinni az éééé05 időszakba fiktív kontírozást új naplókód+naplósorszám alatt (annyi naplósorszámot képezve amennyit jónak látunk) és csak utána rögzítsünk előre az éééé06 időszakba. Így az éééé05 bevitelekor a már meglévő naplókód+naplósorszám-ot kiválasztva vihetjük be az ide tartozó tételeket a fiktívek módosításával kezdve.

Kérdés: Van kapcsolat a kontírozási séma és a séma alapján készített kontírozás között?
Válasz: Nincs, a séma a részletes kontírozási beviteli munkát végzi el helyettünk. Tehát ha a sémát töröljük, ill. később ugyanezen azonosítóval egy más tartalmú sémát készítünk, akkor a következő bevitelnél már e szerint fog dolgozni a program, de a korábbi kontírozásaink nem változnak meg.

Kérdés: Kontírozáskor mikor lehet sémát választani?
Válasz: Ha nincs rögzítve a tartozik, ill. követel oldalon tétel. Például új számla bevitelnél, vagy meglévő módosításánál, ha előtte töröljük e tételeket.

Kérdés: Bármilyen kontírozás jó sémának?
Válasz: Bár a program szempontjából igen (vagyis az arányosítást bármilyen adatra elvégzi), de értelemszerűen a kontírozás ne tartalmazzon kerekített értéket, hiszen az arányosításkor ez a hiba akár növekedhet is.

Kérdés: Mit jelent a Dbase adatok betöltése?
Válasz: Ez a menü a korábbi DOS alatt működő kettős könyvelés (GalaSoft program) adatait tölti be a megnyitott cégbe.
  

 Gyakori kérdések Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft