DOSpr.: Dbase adatok betöltése Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

DOSpr.: Dbase adatok betöltése, annyit tesz, hogy ahol korábban a GalaSoft programmal könyveltek, amely egy DOS-os, DBase állományokat használó alkalmazás, akkor egy cég ottani könyvelése áttölthető ebbe az alkalmazásba.
A menü elindításakor megjelenik egy ablak, amiben a szükséges információkat megadhatjuk. Először a lenyitható gridben kiválasztjuk amit importálni szeretnénk:
Minden                        könyvelési adatok és törzsadatok
Könyvelés                   könyvelési adatok
Nyitottak                     nyitott vevő-szállító tételek
Számlatükör                teljes számlatükör törzs
Költséghely                 teljes költséghely törzs
Munkaszám                 teljes munkaszám törzs
Partnerek                     teljes vállalati törzs
A Könyvelés-t választva a teljes könyvelés importálásra kerül, és a hivatkozott törzsállomány tételek. Tehát csak azok maradnak ki, amelyekre nincs hivatkozás kontírozásokban.

Dbase adatok betöltése

Az adatok beolvasása után megjelenik egy tájékoztató ablak, ahol csak a Rendben gombot kell megnyomni.
Közbenső információ

Mielőtt a beépítés elkezdődne az összes importálandó adat, a megfelelő táblázatokban megjelenítve a rendelkezésünkre áll. Egyrészt a felső részben lévő szöveget elolvashatjuk, másrészt középen kiválasztva egy táblát a lenyitható gridben, annak tartalmát teljes egészében megtekinthetjük az alsó táblázatban.
Amennyiben szúrópróba szerű ellenőrzésünk is mindent rendben talált, elindíthatjuk a beépítési menetet, ami már az adatbázisba fogja az adatokat elhelyezni.
Mivel esetünkben teljes körű betöltésről van szó, az aktuális adatok amik esetleg ennél a cégnél tárolva vannak, szinte kivétel nélkül a beírás előtt törlődnek.

Betöltés előtti tájékoztató

A végrehajtás során egy végrehajtás kijelzőt láthatunk. Az ilyen a végrehajtás kijelzők, amelyek önálló ablakban jelennek meg rendelkeznek egy érdekes tulajdonsággal, ami a következő: ha a jobboldali felső részében lévő x gombot megnyomjuk, azzal megszakítjuk a folyamatot. Vagyis az adatbázisban folytatott tevékenység sorozat közben a program (ha szerver program fut akkor a szerver program) időközönként megnézi, hogy a kliens elállt-e az eredeti szándékától, röviden fogalmazva, leállítható a tevékenység. Ez akkor lehet külünösen fontos, ha egy hosszú nyúló folyamat közben derül ki, hogy nincs is rá szükség valamilyen okból. Itt erről nem igazán lehet szó, mert nagy adattömeg esetén ez nem egy gyorsan végrehajtott feladat, ugyanis a program a kontírozásokat egyenként ellenőrzi, nem csak vakon betölti, de például listázásnál már előfordulhat a leállítás igénye.

Végrehajtás kijelző

Majd a folyamat végén a felső szöveges részben elhelyezésre kerül a kapott üzenet, mint például ez itt:
Beépítés (2010.03.27 20:24:00)
Rendben
Stop (2010.03.27 20:24:12)
  

 DOSpr.: Dbase adatok betöltése Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft