Számlák, Párosítás Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

A Számlák-Párosítás menüben az automatikus és kézi párosítások, kipontozások és ezek esetleges feloldására szolgáló menüket találjuk, amelyek a következők:
            Vevő automatikus párosítás
            Szállító automatikus párosítás
            Vevő-direkt párosítás
            Szállító-direkt párosítás
            Vevő párosítás feloldása
            Szállító párosítás feloldása

Az automatikus párosítás a vevő/szállító számlák és ezek kiegyenlítéseinek összekapcsolását végzi el. Nevezhetjük ezt kipontozásnak, rendezésnek is. A művelet eredménye az, hogy megváltozik a számlák állapota: párosított (kipontozott, rendezett) lesz (ezek a számlák nem módosíthatók, törölhetők a továbbiakban). A párosítást a program úgy végzi, hogy veszi a vállalatokhoz tartozó vevő, vagy szállító számlákat és ahol a számlaszám (amire hivatkozni kell az átutalásokban) azonos és az egyenleg (tartozik=követel) megegyezik, ott bejegyzi a párosítás tényét. Vagyis az automatikus párosítás az azonos partnerkód+számlaszám -hoz kigyűjti a sum(tartozik), sum(követel) értékeket, melyek egyezése esetén ezek együttesen képezik a párosított számlákat.

Kézzel történő párosításra akkor van szükség, amikor a számla és kiegyenlítése nem végezhető el automatikusan. Leggyakrabban akkor fordul ez elő, amikor a hivatkozott számlaszámok nem egyeznek. Ilyenkor az összerendelést egyéb adatok alapján nekünk kell megtennünk, ehhez nyújt hathatós segítséget a program.

Előfordulhat olyan helyzet, amikor szükség van a párosított számlák feloldására, vagyis a párosított állapot megszűntetésére, például, ha kiderül, hogy fontos adat hibásan került rögzítésre, de már párosítva lett időközben, és feltételezve, hogy csak emiatt nem lehet módosítani a kontírozást.
  

 Számlák, Párosítás Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft