Árfolyamok: Deviza, kamatláb Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

Az Árfolyamok: Deviza, kamatláb törzsben lehet megadni az aktuális árfolyamok, kamatláb értékét. Ez az állomány tételeiben tartalmazza a Pénznem kódot és a Dátum-tól érvényes mezőben megadott időponttól érvényes, az Árfolyam mezőben lévő árfolyamot. Tehát ha több bejegyzés is van egy pénznemhez különböző dátumok alatt, akkor a program egy a teljesítés dátuma alapján ki tudja választani az éppen megfelelő tételt, azaz az érvényes árfolyam értéket. De a tapasztalatok alapján ez a tulajdonság csak az MNB kamatlábak (KAM) esetén lényeges, általában inkább csak irányadó az innen vett érték a kontírozások során, mert a számlák bevitelekor rendelkezésre áll az árfolyam információ, ami el is térhet az aznapi, ráadásul bankonként eltérő árfolyamoktól, így a program is a felkínált árfolyam értéknél az utoljára használt értéket adja a rögzítés könnyítéséhez. Tehát nem kell folyamatosan kitölteni a különféle pénznemek árfolyamait, elegendő csak a kamatlábakat bővíteni, ha használni szeretnénk a késedelmi kamatok listában.
A menübe belépve a Tallózó lapot látjuk.
Árfolyamok: Deviza, kamatláb tallózó
Itt a táblázat sorai a törzsállomány egy-egy tételét tartalmazzák. A szűrésekben a táblázat minden oszlopára megadható szűkítő előírás, így könnyen elérhető, hogy mindig a kívánt (amivel éppen foglalkozunk, vagy amit keresünk) tételek legyenek láthatóak. Ha a sor adatait egy lapon szeretnénk látni (űrlap nézet, ahol módosítani, bevinni, törölni lehet a tételt), akkor duplán kattintunk a kívánt soron, vagy Enter gombot nyomunk, vagy rákattintunk az Űrlap fülre, vagy az egér jobb gombjával előhívjuk a feljövő menüt, amiben kiválasztjuk az Űrlap nézet sort, így átkerülünk a Űrlap lapra.
Módosításkor amit tudunk (például fehér színű az adatmező és írhatunk bele, a lenyíló ablak lenyílik) módosíthatunk, ugyanis a program védekezik a meg nem engedett módosítás ellen, és ezt sárgás színnel jelzi, és nem tudunk ezekbe a mezőkben adatot bevinni, vagy értéküket megváltoztatni.
Az alsó részben látható gombokról:
A Ment, mentés gomb a bevitel, módosítás végén használandó az adatbázisba történő íráshoz.
Az Új tétel gomb megnyomására kezdődik egy új törzstétel bevitele. Ilyenkor az utolsó adatsor marad a képernyőn, amit csak módosítanunk kell, természetesen a kódot mindenképpen. Ha olyan sorról léptünk be az űrlapba ami hasonló a mostani új tételhez, akkor ezáltal kevesebb munkát kell végeznünk, különben meg továbblépésnél (Tab-ra, lefelé nyílra, Enter-re léphetünk a következő elemre, mezőre) egyszerűen beleírjuk a megfelelő szöveget az új mezőbe, vagy kiválasztjuk a megfelelőt a lenyitható elemekben.
A Módosít gombnál a kulcsmezőkön kívüli mezők, vagy bejegyzések adatait változtathatjuk meg. Amennyiben ezt a program nem engedi, akkor ez azt jelenti, hogy erre a törzstételre már hivatkozunk valahonnan és a nem módosítható mező egy lényeges attribútuma a törzstételnek. Ilyenkor, vagy másik törzstételt veszünk fel, vagy előbb eltávolítjuk a hivatkozásokat. Ezért fontos, hogy az első bevitelkor jól legyenek kitöltve a fontos mezők.
A Töröl gombra megjelenik egy megerősítést kérő ablak, amennyiben a Kliens konfig-ban ez így van beállítva (okdelete) és itt Igent válaszolunk, majd a tétel törlésre kerül. Ha erre a törzstételre már valahol hivatkozás történt, akkor a program küld egy üzenetet és nem hajtódik végre a törlés.
A Mégsem/Frissít gombot megnyomva a bevitel, módosítás félbeszakad és az eredeti állapot adatai látszanak a képernyőn.
A Tallózó gombra visszakerülünk a Tallózó lapra.
Ezek a gombok mindig értelemszerűen választhatók ki, azaz amíg nem történt változtatás, addig menteni sem tudunk, ha elkezdtünk egy bevitel, módosítást, akkor a Tallózó gomb lesz letiltva, míg a Mégsem/Frissít gomb használata megengedve és ha menet közben a Tallózó fülre kattintunk, akkor a program megkérdezi, hogy elvetjük-e az eddigi űrlapon végzett változtatásokat. Természetesen más menükbe szabadon átválthatunk a bevitel, módosítás folyamán.
A Bezár gomb a megnyitott menühöz tartozó fő lapot zárja be.
Árfolyamok: Deviza, kamatláb űrlap

 Árfolyamok: Deviza, kamatláb Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft