Tartozik-Követel tételek nézet Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

A Tartozik-Követel tételek nézet menüben a tallózó sorai a számlák, kontírozások forgalmi tételeinek adatait mutatják, azaz a tartozik, követel tételeket. Itt több sor (minimum kettő) egy kontírozás. Ezt a nézetet akkor érdemes választani, ha a forgalmi tételek, illetve a tételekhez kapcsolódó megjegyzések adataiban szeretnénk keresni, vagy azokban tallózni.
Az oszlopok fejlécei felett lévő szűrő elemekben a táblázat összes oszlopára megadható szűkítő előírás, így könnyen elérhető, hogy mindig a kívánt (amivel éppen foglalkozunk, vagy amit keresünk) tételek legyenek láthatóak. Az e felett lévő, a táblázat fejrészében található nyomógombok a következők:
Frissítés
Adatok frissítése / betöltése
Ctrl-O
Még
Következő adatrész behozatala
Ctrl-N
Mind
Az összes adat behozatala
Ctrl-A
Szűréstörlés
Szűrések eltávolítása (törlése)
Ctrl-Y
A Frissítés gombot egy szűrés beállítása, megadása után nyomjuk meg. Ekkor a program az adatbázistól elkéri a beállításoknak megfelelő, az adott tallózó kulcsának megfelelő sorrendben összeállított tételek közül az első lap rekordjait (alapesetben 256 darab, Kliens-konfig menüben (turnpage) állítható).
A Még gombot megnyomva pedig a következő lap tételeit. Ismételt megnyomáskor pedig mindig a rákövetkezőt. Ha már nincs több megfelelő tétel, akkor információt kapunk az üzenetek ablakba például egy ilyen szöveg kíséretében: Minden megfelelő tétel behozatalra került. 84 sor.
A Mind gomb megnyomására pedig a hátralévő összes tétel behozatalra kerül.
A Szűréstörlés gomb hatására az összes beállított szűrés eltávolításra kerül.
Két fontos ismérvet azonban nem szabad soha figyelmen kívül hagyni:
1.) ha a szűréseknek megfelelő tételek száma nagy az adatbázisban (mondjuk több százezer), akkor a Mind gomb megnyomására ez a jelentős adatmennyiség az adatbázisból, a leválogatás és rendezés után – általában a hálózaton keresztül – kerül hozzánk, ahol a táblázatunkba (grid) betöltve újra rendezésre kerül, nos ekkor már több másodperces várakozásra kell felkészülni, valamint
2.) mivel a tallózó táblázatában rendezett adatokat látunk és ezt a rendezettséget az oszlop fejére való kattintással bármely tetszőleges oszlopra előírhatjuk, így a meglévő és az újonnan behozott rekordok lehet, hogy nem a behozatali sorrendnek megfelelő sorrendet mutatják, hanem az aktuális rendezettségnek megfelelőt. Azaz, ha bizonylatszám sorrendet írtunk elő és a következő adag tételhalmazt behozzuk a Még, vagy a Mind gombbal, akkor egyrészt a tételek frissülése után a grid címsorában láthatjuk az aktuális sorok számát, másrészt a kibővült adatainkat ugyanúgy bizonylatszám sorrendben láthatjuk, vagyis az új tételeket a régiekkel összefűzve láthatjuk.
Az oszlopok fejlécére való ismételt kattintással ez ellentétes rendezettséget írhatjuk elő, tehát növekvő, vagy csökkenő sorrendet, valamint a program mindig figyelembe veszi az előző rendezettséget is, tehát egy új oszlop fejlécének megfelelő sorrendnél az azonos oszlopelemeken belüli sorrend az előző oszlop általi rendezettségnek felel meg, ami sokszor nagyon hasznos.
Adatbeviteli munka az Űrlapon.
Amikor átlépünk az Űrlapra, akkor ott a tallózó aktuális sora által kijelölt kontírozás adatait láthatjuk a fej, a partner és forgalmi részekben. Ekkor még adatot nem változtathatunk, de a tartozik, követel oldali tételek bármely sorára pozicionálva egyenleget kérhetünk, amire a program a kiválasztott főkönyvre vonatkozó aktuális adatsorát jeleníti meg egy ablakban.
Egyenleg betekintő
Az új kontírozás beviteléhez meg kell nyomni az Új számla, vagy az Új Napló+Számla gombok közül a megfelelőt, illetve a Módosítás gombra módosíthatjuk a megjelenített kontírozás adatait, amennyiben az módosítható állapotú. Új bevitelnél, amikor még nincsenek tartozik-követel tételek rögzítve a forgalmi részben, lenyitva a Séma kiválasztó elemet kiválaszthatjuk a megfelelő sémát, majd az Érték gombot megnyomva megadjuk a számla értékét, amire a program a séma alapján kitölti a tartozik, követel oldalakat. Előtte a partner kódot is beírhatjuk, vagy kereshetünk a Partner törzsben, ha tudjuk milyen sémát fogunk választani, ami esetünkben egy készpénzes vásárlás.
Sémaválasztás, majd számlaérték megadása
Módosíthatunk a séma által generált kontírozás tételeiben.
A módosítást helyben a grid celláiban is megtehetjük, de dupla baloldali egérgomb Mentés előttkattintással, vagy a Módosít gomb megnyomásával megjelenik egy ablak, amiben kényelmesen lehet ezt a tartozik, vagy követel tételt módosítani, vagy megadni, valamint itt lehetőség van a tételhez megjegyzést is készíteni, ezenkívül hasonlóan kereshetünk további törzsekben is a Keres gomb megnyomásával. Amennyiben nem létező kódot írunk egy ilyen mezőbe, akkor automatikusan megjelenik a törzsben való keresés ablaka.
Ha egy újabb egyenleget kérünk, akkor a most megadott adat is megjelenik a felsorolásban, mivel még nincs az adatbázisban tárolva, így a végegyenleget nem befolyásolja.
Újabb egyenleget kértünk
Mikor minden a helyére került megnyomjuk az adatbázisba való tároláshoz a Ment gombot.
Itt is igaz, mint bármely más kontírozás közben, ha van megadott partner kód, akkor használható a  Nyitott gomb, amelynek az a szerepe, hogy egy bejelölhető sorokat tartalmazó táblázatban megjelenítse a partner nyitott számláit. Amennyiben a jelölő négyzetekkel sort, vagy sorokat jelölünk ki, akkor a felső részben lévő gomb megnyomásával a készülő kontírozásunkba áthozhatjuk az adatokat. Ez viszont többféle működési módot is jelenthet, amelyekre a program felkészült, a következőktől függően:
 - Kontírozás feltöltése Séma szerint szöveg szerepel a nyitott tételek feletti nyomógombon, ha a kontírozás még üres és van kijelölt Séma: ekkor a program séma szerinti kontírozást végez az áthozott értékkel és a számlaszámot kitölti a hozott számlaszámmal.
- Napló és Vevő/Szállító ellenkontírozás szöveg szerepel a nyitott tételek feletti nyomógombon, ha a kontírozás üres és a naplóhoz ki van jelölve főkönyv, amit a naplóban használni kell és bank, pénztár, házipénztárról van szó: ekkor a program ellenkontírozást alkalmaz, mert a nyitott tételből tudja vevő/szállító főkönyvet, az ellenoldali főkönyv a napló kijelölt főkönyve és az érték és a számlaszám is ismert.
- Vevő/Szállító ellenoldalra szöveg szerepel a nyitott tételek feletti nyomógombon, ha a kontírozásban nem szerepel Vevő/Szállító főkönyv: ekkor a program az áthozott vevő/szállító főkönyvet ellenoldalra kontírozza az értékkel.
- Vevő/Szállító értékkel arányosítás szöveg szerepel a nyitott tételek feletti nyomógombon, ha a kontírozásban van Vevő/Szállító: ekkor a program, mivel tudja, hogy a meglévő kontírozás már tartalmaz vevő/szállító főkönyvet, a most kiválasztott nyitott tétel, vagy tételek áthozatalából arra következtet, hogy ez az érték a számla értéke, ezért a meglévő alapján arányosítást végez, azaz a kontírozásunk többi értékét is arányosan megváltoztatja.
  

 Tartozik-Követel tételek nézet Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft