Telepítés, technikai adatok Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft        

Honlap www.galasoft.hu  Az internetről letöltött telepítő programot lefuttatva történik a telepítés. Telepítéskor csak egy számunkra megfelelő könyvtárt kell megadni, amely egy tetszőleges lemez (C:, D:, ...) bármely könyvtára, vagy alkönyvtára lehet. Arra a gépre telepítsünk, amit központi gépnek szánunk.
Mit értsünk központi gép alatt?
Mivel a programot használók és a használt cégek nyilvántartása egy helyen kell legyen, valamint BsdDB és TextDB adatbázisoknak szintén, ezért egy kitüntetett helyre kell telepíteni a DEMÓ verziót, azaz a komplett telepítést elvégezni. Később már csak a programot kell (lehet) frissíteni. Ezt a gépet nevezhetjük központi gépnek. Ezt a gépet kell, hogy lássák a felhasználók a saját gépeikről és innen indíthatják a programot is, felesleges azt a saját gépekre is telepíteni.

Telepítés után a megadott útvonalon (ez mondjuk legyen: D:\GalaWare) a következő könyvtárak találhatók:
D:\GalaWare\FokFol\Bin                   - ebben van a program, FokFol.exe
D:\GalaWare\FokFol\Business          - itt vannak a cégek, (businesspath)
D:\GalaWare\FokFol\GalaSoft          - itt vannak a leíró állományok, (galasoftpath)
D:\GalaWare\FokFol\Work               - itt van kliens ini állomány, a log, (workpath)
D:\GalaWare\FokFol\Temp               - munkavégzés során használható útvonal

A programot a következő kapcsolókkal lehet indítani:
-a application_path     alkalmazás útvonala (innen galasoftpath, businesspath)
-w work_path             munka könyvtár útvonala (workpath)                
-s SERVER                szerver (tehát nem kliens) módú indítás
Amennyiben a -a, -w kapcsolók hiányoznak, a program a saját útvonalából kiindulva keresi meg ezeket a könyvtárakat. A -s kapcsolóhoz tartozó SERVER kulcsszó esetén az elindított program szerverként fog elindulni, tehát ekkor az elindított program útvonalán kell lennie  ezeknek a könyvtáraknak.
Nézzük meg egy általános példán keresztül a felhasználók hogyan dolgozhatnak, azaz az indító ikon cél és indítás mezőjébe mi kerüljön.
Indító ikonok beállítása
Megjegyzés:
Felhasználó 1.  X: lemezről (m.gép) indítja a programot és használja a cég és felhasználó nyilvántartást, valamint a BsdDB , TextDB adatbázisokat, indítási könyvtára pedig a saját gép C:\Userdir\FokFol\Work, ahol a FokFolClient.ini állományban a saját beállításai szerepelnek (színek,…).

Felhasználó 2.  X: lemezről (m.gép) indítja a programot és használja a cég és felhasználó nyilvántartást, valamint a BsdDB , TextDB adatbázisokat, indítási könyvtára pedig a saját gép D:\Userdir\FokFol\Work ahol a FokFolClient.ini állományban a saját beállításai szerepelnek (színek,…).

Felhasználó k.  saját gépről indítja a programot, X lemezről (m.gép) használja a cég és felhasználó nyilvántartást, valamint a BsdDB , TextDB adatbázisokat, indítási könyvtára pedig a saját gép C:\Userdir\FokFol\Work, ahol a FokFolClient.ini állományban a saját beállításai szerepelnek (színek,…).

Az ajánlott program indítás a kliens (felhasználó) gépéről a példában szereplő 1., 2., ugyanis felesleges a programot. a saját gépünkre is feltelepíteni.

Amennyiben a kliens nem közvetlen adatelérést, hanem szerver programon keresztüli munkavégzést választ és el is van indítva a szerver program (Cégek, adatbázisok) a központi gépen, akkor az alkalmazás útvonala nem lesz felhasználva (megjegyzés: usermanager és programmanager jogosultságnál viszont nem felesleges, mert ilyenkor joga van elérni az itt elhelyezkedő állományokat, de ezek módosítása ekkor a szerver programból ajánlott), mert a szerver a program a saját beállításai alapján fog dolgozni.

Összefoglalva: a program, programot használók és a használt cégek nyilvántartása
és a BsdDB és TextDB adatbázisok egy (központi) gépen legyen, míg a MySql, PostgreS adatbázisok pedig elérhetők legyenek

Megjegyzés: a felhasználó lokális könyvtára, ami például D:\Userdir\FokFol\Work útvonalként szerepelt a példában tetszőleges útvonal lehet (pl.: D:\Xxxxx), de érdemes az összetartozó dolgokat hasonló néven nevezni.

Program log állomány: D:\GalaWare\FokFol\GalaSoft\FokFolProg.ini (a központi m.gépen)
Ebben az állományba a program a beállított szintnek megfelelően, minden üzenetet kiír, ami meg is tekinthető a Program Log menüben.

Kliens log állomány: D:\Userdir\FokFol\Work\FokFolClient.ini (a saját gépünkön)
Ebben az állományba a program a beállított szintnek megfelelően, minden üzenetet kiír, ami meg is tekinthető a Kliens Log menüben.

Felhasználók nyilvántartása: D:\GalaWare\FokFol\GalaSoft\FokFolUserName.gdb (a központi m.gépen). Ebben az állományban kezeli és tartja nyilván a felhasználókat.

Cégek nyilvántartása: D:\GalaWare\FokFol\GalaSoft\FokFolBusiness.gdb (a központi m.gépen). Ebben az állományban kezeli és tartja nyilván a könyvelt cégeket.

Cégek alapadatai: D:\GalaWare\FokFol\GalaSoft\FokFolBusInfo.gdb (a központi m.gépen). Ebben az állományban kezeli és tartja nyilván a cégek további adatait (név, cím, adószám, ...).

A program Python fejlesztés, szabványos Tkinter, Tcl és más szabad felhasználású elemek használatával, az exe pedig a py2exe programmal készült. A megfelelő verziószámok a program indulásakor az üzenetek ablakban és a log-ban elolvashatók.

A program által kezelt MySql adatbázis: MySQL Server 5.0.24 illetve e feletti verziók.

A program által kezelt PostgreS adatbázis: PostgreSQL 8.1.4 illetve e feletti verziók.

A program által kezelt BsdDB és TextDB adatbázis esetén nem lehet kompatibilitási probléma, mert a program maga hozza létre ezeket, nem pedig kívülről külön telepítéssel jönnek létre.

  

 Telepítés, technikai adatok Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft