Programfelület, munkavégzés Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft        

A program fő ablaka, amit a munkavégzés során általában láthatunk, elkülöníthető részekből áll, amelyek a következők.
A címsorban az alkalmazás neve, verziószáma, a programot jogosultan használó neve és ha már dolgozunk egy kiválasztott céggel, akkor annak neve áll.
Alatta a menüsor található, ami alatt a fő ablak egyszerű kezeléséhez tartozó ikonok sávja, vagy eszközsáv látható. Itt a bal és jobb oldali részek arányait 0,25,50,75,100 %-ra állító gombok, az eszközsor, a státuszsor, a ballon súgó ki-be kapcsolása gombjai, valamint a programablak méretezését változtató ikon, vagy gomb található.
Az ez alatt, a programablak méretével együtt változó rész láthatunk, ami egy szeparátor vonallal dinamikusan méretezhető bal-jobb oldalra osztott terület. A bal oldali terület szintén fel van osztva felső-alsó részre és ez is dinamikusan méretezhető, ahol a felső részben vagy a cégek táblázata látszik, vagy pedig a menüfa, attól függően, hogy a jegyzettömb melyik lapját választjuk ki, míg az alsó részben az üzenetablak helyezkedik el. A jobb oldali terület pedig a munkaszegmens. Amikor kiválasztunk egy feladatot, más szóval egy menüt, vagy akciót, akkor általában ebben a részben jön létre a munkaszegmens egy lapján elhelyezve.
A legalsó sáv a státuszsor, ahol balról jobbra találjuk az üzenet, a végrehajtás kijelző és a program névjegyét. Az üzenet sávban a ballon súgóval megegyező szöveg jelenik meg, még ha ballon súgó ki is kapcsolva, illetve egyéb menet közbeni rövid információk.

a programfelület részei

A méretezhetőség azt jelenti, hogy függetlenül a programablak méretétől - amit a teljes képernyő mérettől az ikon méretig lehet változtatni, de a használat során mindenkinél kialakul egy praktikus méret - szabadon megválaszthatjuk a kívánt méretet 0 és 100 % között, az említett szeparátor vonallal, vagy az eszközsávban lévő gombokkal, vagyis azt nyitjuk nagyra, amit szeretnénk.
Mivel kilépéskor a program elmenti a programablakra vonatkozó beállításokat, így a következő belépéskor pontosan ott és olyan nagyságban jelenik meg, mint kilépéskor. Ezt a program csak akkor változtatja meg, ha belépéskor 10% alatt van a bal oldali rész, ugyanis a belépéskor üzenetek keletkezhetnek, amit jó ha látunk, illetve ugyanitt a felső részben található a cégválasztás tallózó is, illetve egy menü kiválasztása esetén, ha a munkaterület kisebb mint a teljes terület 10% -a, hogy lássuk is amivel dolgoznánk. De ezen határokon belül már nem avatkozik be.
Bejelentkezés után a munkaszegmens még üres, ezért ide egy tetszőleges képet helyez a program, ami kicserélhető másra is, illetve le is tiltható, lásd.: Kliens konfig alatt.

Menüválasztás
  
Egy elvégzendő feladat elindításához általában kiválasztjuk a megfelelő menüt. Ugyanezt más módon is megtehetjük, mégpedig a menükhöz rendelt billentyűkombináció lenyomásával is, ezenkívül még a menüfán is a megfelelő ágán történő dupla bal egérgomb, vagy Enter billentyű megnyomásával. Egyrészt a sok Control, vagy Control+Shift  billentyűkombinációt nehéz megjegyezni, másrészt nem minden feladathoz van ilyen hozzárendelve, így a menüből indítás az általános, másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy az egyes feladatokban is felhasználásra kerülhetnek bizonyos billentyűkombinációk, amik ezekkel megegyeznek, így nem mindegy, hogy egy ilyen megnyomásakor éppen hol vagyunk, más szóval melyik objektum az aktív, vagy van fókuszban. Persze a megszokott és általánosan azonos jelentésűek, mint például a Ctrl-C, Ctrl-F, Ctrl-S, Ctrl-V, Ctrl-X, Ctrl-Z azonos jelentéstartammal vannak használva.
Munkavégzésünk során tetszőleges számú feladat lehet megnyitva, nem kell bezárni az akciót a másik kiválasztásakor. Például a könyvelési menük közül több is nyitva lehet, ahol egyidőben mindegyikben lehet rögzíteni, módosítani, akár ugyanazt a számlát is, persze ez utóbbi inkább érdekesség, mintsem hasznos.
Természetesen vannak olyan akciók is amelyek felülete nem a munkaszegmensben jelenik meg, hanem önálló ablakban, mint például a jelszócsere, vagy akár a Karbantartás menü alatti feladatok. A képen látható, hogy több akció van megnyitva, melyek közül jelenleg éppen a Rögzítés kiválasztott naplóba menüben dolgozunk, valamit ki van kapcsolva mind az eszköz sáv, mind pedig a státusz sáv is.

Munkavégzés...

Munkavégzéseink közben szinte mindenütt találkozhatunk táblázatban megjelenített adatokkal, mint például a tallózók, de minden ami sor, oszlop elrendezésű. Ez a táblázat, vagy röviden grid (rácsozat) nem az excel lapokhoz hasonló, inkább az  adatbázis táblák megjelenítésére szolgáló tallózókra, ahol minden oszlopban azonos tulajdonságú adatot kezel, nem pedig cellánkéntit. Viszont rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkezi, mint például, hogy a megjelenített sorok tetszőleges oszlopuk szerint egyetlen gombnyomásra rendezhetők és a táblázat egésze, vagy akár bármely kijelölt része különféle módon kimásolható a vágólapra, valamint megjeleníthető Acrobat Reader, Excel, Jegyzettömb és Word -ben.
Ezen kívül még az oszlopszélesség, betűtípus, betűméret megváltoztatható, tetszőleges oszlopa szerint rendezhető növekvő/csökkenő sorrendben, tallózóknál az oszlop feje feletti szűrő mezőket használva tetszőleges oszlopa szerint szűrhető, az adatbázisból felhozott adatok laponként is felhozhatók, kétféle típusú keresés is rendelkezésre áll, az egyes sorok előtt sorszámokat, vagy jelölő négyzetek (checkbox) megjelenítve is használható. Most csak illusztrációnak egy betűtípus és méret megváltoztatását láthatjuk a következő képeken az említettek közül.

Szűrhető, lapozható böngésző

Betű tulajdonság megváltoztatása

Böngésző a változtatás után

Az ilyen gridek jobb alsó sarkában általában látható egy picike nagyítót ábrázoló gomb, ami a kicsinyítő / nagyító gomb, ezzel lehet egyszerűen a betű méretét növelni, vagy csökkenteni egy mérettel. ha a bal, vagy a jobb egér gombbal végzünk rajta kattintást. De mindig alkalmazható a Ctrl++ (Control+plus) és a Ctrl+- (Control+minus) billentyűkombináció is.

A táblázat, vagy grid rendelkezhet a tételek, azaz a sorok kijelölhetőségével is, például a lista szűrésekben, de más helyeken is. Ekkor a sorok előtt négyzeteket láthatunk, hogyha az egér bal oldali gombjával felette kattintunk, akkor a sor bejelöltté, azaz kijelöltté válik és megjelenik egy X a négyzetben, a következő kattintás pedig visszaváltja, azaz jelöletlenné teszi. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha magán a soron, azon belül tetszőleges cella felett duplán kattintunk, vagy Enter billentyűt nyomunk. Amennyiben minden sorra vonatkozólag szeretnénk a kijelölést, akkor pedig a grid bal felső sarkában lévő, három részre osztott kis négyzetében a baloldali, amennyiben minden sort jelöletlenné, akkor a középső és ha minden sor kijelölését az ellenkezőjére változtatnánk, akkor pedig a jobb oldali részébe kattintással ezt elérjük.
Minden sort kijelöl, jelöletlenné tesz, kijelölést megfordító elem
De még az egér jobb oldali gombját megnyomva és a megjelenő menüben kiválasztva a megfelelő sort is dolgozhatunk, valamint Control billentyűvel megnyomott 0,1,2 gombokkal is (Ctrl+0  Minden checkbox bejegyzést töröl, Ctrl+1  Minden checkbox bejegyzést beállít, Ctrl+2  Minden checkbox ellenkezőre vált)..

Grid sorok kijelölhetőségével
  

 Programfelület, munkavégzés Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft