Vevő automatikus párosítás Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

Belépve a Vevő automatikus párosítás menübe akkor a program fő ablakának munkaszegmensében létrejövő felület felső részében azon vevők felsorolását tartalmazó táblázatot látjuk (melyben a sorok kijelölhetők), ahol legalább egy nyitott számla található, míg jobbra mellette egy állítható jelölő négyzetet és statisztikai gyűjtések adatait.
Középen találjuk a vezérlő gombokat, ezek a következők:
Partner frissítés           Frissíti a partnereket
Statisztika frissítés      Frissíti a statisztikát
Párosítás                      Párosítások végrehajtása
Az alsó részben pedig egy rövid leírás kapott helyet.

Első lépésként a Partner frissítés gomb megnyomására a program feltérképezi a rendezetlen vevő számlákat és a kigyűjtött partnerkódokat és neveket megjeleníti a táblázatban. Ezután kijelöljük azokat a partnereket, amelyekre végre szeretnénk hajtatni az automatikus párosítást, tehát lehetőségünk van szűkíteni a feldolgozás alá kerülő cégek körét. Az Eltérő pénznemek is párosíthatók jelölő négyzetet bejelölve megengedjük a nem ugyanabban a pénznemben kontírozott számlák párosítását is, különben csak a megegyezőeket.
A párosítási feltételek a következők: ha minden számla az alap pénznemben, vagy ugyanazon pénznemben van rögzítve, akkor a sum(tartozik) = sum(követel), ha eltérő pénznemben történt a rögzítés, akkor: sum(tartozik alap pénznem) == sum(követel alap pénznem). Ha szükséges, automatikus árfolyam nyereség/veszteség kontírozást végez a program. Ezt a kontírozást a Program paraméterek menüben beállítottak alapján a Deviza automatikus árfolyam nyereség számlával (dev_atvnyer), vagy Deviza automatikus árfolyam veszteség számlával (dev_atvveszt) készíti a program és az automatikus árfolyam nyereség/veszteség naplóban (dev_atvnaplo) helyezi el és az automatikus árfolyam nyereség/veszteség kontírozás az utolsó számla időszakába kerül.
A Statisztika frissítés gomb hatására a program kigyűjti a beállításoknak megfelelő számlák adataiból az itt látható információkat, azaz Partnerek száma, Számlák száma, Tartozik szumma és Követel szumma értékeket.

Vevő automatikus párosítás

Végül a Párosítás gombot megnyomva elindítjuk a végrehajtást. A végrehajtás után üzenet jelenik meg, mely informál a végrehajtás során párosított partnerek és számlák számáról, valamint automatikusan frissül a vevők felsorolását tartalmazó táblázat.
A Bezár gomb pedig az akció bezárását eredményezi.

Végrehajtás kijelző

Értesítés

 Vevő automatikus párosítás Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft