Átvezetés paraméterezése Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

Az Átvezetés paraméterezése akciót elindítva a fő ablak munkaszegmensében megjelenő felületen tallózhatunk a meglévő átvezetéseket leíró sorok között.
Átvezetés paraméterezése tallózó
Az átvezetéseket a program egy a szabályokat leíró táblázat alapján végzi el. E táblázatban minden sor egy átvezetési szabályt tartalmaz, amelyet alkalmazva az Átvezetések menü alatti akciókban, eredményül egy kontírozást kapunk, amely kontírozás annyi tartozik, ill. követel tételt tartalmaz, ahány eltérő főkönyvi számla volt érintve a kijelölt időszakban.
Átvezetés paraméterezése
A táblázatban a következőket lehet meghatározni:
azonosító kód: amelyre hivatkozhatunk, hogy milyen szabály szerinti átvezetést akarunk
főkönyvi számtól: az átvezetendő főkönyvi számok intervallumának kezdete
főkönyvi számig: az átvezetendő főkönyvi számok intervallumának vége
hová vigye: A – azonos oldalra, N - nyitóba, Z - záróba, E - ellentétes oldalra, S - főkönyvi számlán keresztül
átvezetési számla: S esetében ezen a főkönyvi számlán keresztül történik az átvezetés
főkönyvi számra: erre a főkönyvi számlára kerül a kigyűjtések egyenlege
napló kód: az eredmény kontírozás naplója
A program a következő átvezetési metódusokat használja:
A.) azonos oldalra (költségnemi átvezetés)
N.) nyitóba (azonos oldalra)
Z.) záróba (ellentétes oldalra)
E.) ellentétes oldalra
S.) számlán keresztül
Az ellentétes oldalra való átvezetés után a számlák egyenlegei
nullát adnak, míg az azonos oldalra való átvezetésnél dupla értéket, ha az időintervallumba magát az átvezetést is beleértjük. Ezeket az átvezetéseket záróba, nyitóba vezetésnél alkalmazva ez nem jelent gondot a különféle listákban, mert ott az időszakokat a nyitó, záró hónapon kívül jelöljük ki. Ha valódi hónapba vezetjük, akkor pl. a főkönyvi kimutatásban az egyenleg megegyező lenne. Persze, ha ez a szándék, akkor nincs gond, mint például a mérleghez történő átvezetésnél. Ha az átvezetés időszakának nem nyitó, záró időszakot adunk, akkor a program mindig az átvezetés végrehajtásakor megadott időszak tól-ig határok -ig időszakába fogja tenni az átvezetést.

Az A.) Költségnemi átvezetés (azonos oldalra) részletezése:
A könyvelés során, amikor egy tételnek megadjuk a költségnemi bontásait, ezek az adatok egy külön állományban vannak tárolva. Ha azt szeretnénk, hogy ezek a költségnemek összegyűjtve a forgalomban is megjelenjenek, akkor ezzel az átvezetéssel lehet ezt végrehajtani. A Költségnem átvezetési számlán keresztül fogja a program a megadott tól-ig intervallumba eső költségnemi bontásokat a megfelelő időszakokba tenni. Az átvezetett tételek megjelölésre kerülnek, így újabb átvezetésnél a program ezeket kihagyja. Mivel az átvezetett kontírozások és az azokban lévő tételek állapota tartalmazza az átvezetés jelét, így ezek a számlák már nem módosíthatók, illetve törölhetők a továbbiakban.
Az N.) nyitóba (azonos oldalra) részletezése:
A kijelölt időszakon belül a átvezetést leíró tételben megadott tól-ig intervallumba eső főkönyvi számok kontírozott tételeinek kigyűjtött egyenlegeivel készül egy olyan kontírozás, ahol az egyenlegek azonos oldalra kerülnek. A bizonylat egyenlegével szemben a megadott főkönyvi szám kerül (ez általában a 491-es, Nyitómérleg számla). Ez a kontírozás az intervallum által meghatározott évszám+1 év nyitó időszakába kerül. Az átvezetett tételek megjelölésre kerülnek, így újabb átvezetésnél a program ezeket kihagyja.
A Z.) záróba (ellentétes oldalra) részletezése:
A kijelölt időszakon belül a átvezetést leíró tételben megadott tól-ig intervallumba eső főkönyvi számok kontírozott tételeinek kigyűjtött egyenlegeivel készül egy olyan kontírozás, ahol az egyenlegek ellentétes oldalra kerülnek. A bizonylat egyenlegével szemben a megadott főkönyvi szám kerül (ez általában a 492-es, Zárómérleg számla). Ez a kontírozás az intervallum által meghatározott év záró időszakába kerül. Az átvezetett tételek megjelölésre kerülnek, így újabb átvezetésnél a program ezeket kihagyja.
Az E.) ellentétes oldalra részletezése:
A kijelölt időszakon belül a átvezetést leíró tételben megadott tól-ig intervallumba eső főkönyvi számok kontírozott tételeinek kigyűjtött egyenlegeivel készül egy olyan kontírozás, ahol az egyenlegek ellentétes oldalra kerülnek. A bizonylat egyenlegével szemben pedig a megadott főkönyvi szám kerül (ez általában a 493-as, Adózott eredmény elszámolása). Ez a kontírozás a megadott intervallum utolsó időszakába kerül. Az átvezetett tételek megjelölésre kerülnek, így újabb átvezetésnél a program ezeket kihagyja.
Az S.) számlán keresztül részletezése:
A kijelölt időszakon belül a átvezetést leíró tételben megadott tól-ig intervallumba eső főkönyvi számok kontírozott tételeinek kigyűjtött egyenlegével készül egy olyan kontírozás, ahol az egyenleg az ellentétes oldalra, a leíróban megjelölt átvezetési számlára kerül. A bizonylat egyenlegével szemben a leíróban megadott főkönyvi számot helyezi. Ez a kontírozás az intervallum által meghatározott utolsó időszakba kerül. Az átvezetett tételek megjelölésre kerülnek, így újabb átvezetésnél a program ezeket kihagyja.
  

 Átvezetés paraméterezése Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft