Listák Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft          

A Listák menü alatt találjuk a listák tartalma szerint csoportosított listakészítés menüket, ahol a megfelelő listát kiválasztva és megadva az aktuális szűrési feltételeket, listát készíthetünk, azaz megjelenítjük a lista tartalmát.

Listák menü

Forgalom, Áfa listák
Kimutatás listák
Törzsadat, paraméter listák
Saját: definiált listák
Listák definiálása

Mit értünk lista alatt, vagy milyen egy lista?

Lista alatt az adatok általában tetszőleges számú, szabályos elrendezésű sorokból álló megjelenítését értjük, ahol a sorokban az egymás utáni pozíciókban lévő adatok egymás alatt helyezkednek el és azonos tulajdonságúak, amelyek a lista egy-egy oszlopát alkotják, valamint általában a sorok adattartalmaik szerint csoportokba vannak bontva, ahol az összetartozó sorok, mint csoportok előtt és/vagy után úgynevezett csoportfejléc, illetve csoportlábléc található, ahol a csoportfejléc, vagy csoportlábléc sorainak nem feltétlenül kell a lista sorainak szabályos elrendezését mutatnia, ezen kívül tartalmazhat listaláblécet, amely a lista legvégén helyezkedik el, valamint általában lapokra van tördelve, ahol a lapok elején általában a lista soraihoz tartozó oszlopfejléc látható, illetve általában legfelül lapfejléc és/vagy legalul laplábléc is látható.

Kicsit hosszúra nyúlt ez a mondat és sok benne az általában, de szándékosan, mert nem kell a felsorolt tulajdonságok közül mindet és sok lapot tartalmazni minden listának. Most tekintsünk meg egy minden tulajdonságot tartalmazó mintalista vázlatot.

Lapfejléc                           cégnév, listakód, listanév, dátum,…a lap tetején
Oszlopfejléc                      oszlopnevek
Csoportfejléc 1.                 egy, vagy többsoros, általában megnevezéseket tartalmaz
  Csoportfejléc 2.               1.csoporton belüli 2.csoport fejléce, bármennyi csoport lehet
    Tétel sor                        oszlopok egymás után az oszlopnevek alatt
    ...
  Csoportlábléc 2.              1.csoporton belül 2.csoport lábléce, általában összegzések
  Csoportfejléc 2.               következő 1.csoporton belüli 2.csoport fejléce
    Tétel sor                        
    ...
  Csoportlábléc 2.              következő 1.csoporton belül 2.csoport lábléce
Csoportlábléc 1.                1.csoport lábléce
...                                        … ismétlődés …
Csoportfejléc 1.                 utolsó 1.csoport fejléce
...
  Csoportlábléc 2.              utolsó 1.csoporton belül 2.csoport lábléce
Csoportlábléc 1.                utolsó 1.csoport lábléce
Listalábléc                         lista végén, sorok, csoportok után, lehet összegzés, tételszám,…
Laplábléc                           oldalszám,… a lap alján

Ha megnyitjuk a listák menük valamelyikét, akkor a program fő ablakának munkaszegmensében egy felső és alsó részre osztott felületet láthatunk, amelyek méretét a középen lévő elválasztó vonallal változtathatjuk, ahol a felső részben lévő gridben a listák azonosítóit és megnevezéseiket találjuk. Az alsó részben pedig a listához tartozó különféle szűrési objektumok jelennek meg a lista kiválasztásakor. A lista kiválasztása arra vonatkozik, amelynek a során állunk, vagyis a kiválasztott cella, ez sötét színű, amelyik sorban van, és megnyomjuk a bal felső részben lévő Kiválasztás gombot, vagy egyszerűen Enter-t nyomunk, vagy duplán kattintunk az egér bal gombjával, vagy az egér jobb gombjával megjelenített menüben kiválasztjuk a megfelelő sort. Ekkor frissül az alsó részben lévő szűrési terület és azok a szűrések fognak automatikusan beállításra kerülni, amelyeket ehhez a listához adtunk meg az utolsó sikeres indítás alkalmával. A szűrési elemek igényeink szerinti kitöltése után a középső sávban található indítási gombok valamelyikét megnyomva kezdődik el a lista előállítása.
Szűrések.
Szűréssel az adatbázisban tárolt adatok megfelelő részhalmazát határozhatjuk meg. Ha nem adnánk meg szűrést, akkor a lista készítésekor az összes tárolt adat a listába kerülne, ami nagy adattömeg esetén hosszabb végrehajtási időt és nagyon hosszú listát eredményezhet, másrészt a listában mindig valamilyen behatárolt adathalmaz az érdekes, például egy adott időintervallumba eső adatsor.
A szűréseket mindig a lista indítása előtt állíthatjuk be a megfelelő értékekre.
A program a lista készítése után a szűrést elmenti, így a legközelebbi ugyanezen lista készítése előtt ez az elmentett szűrés fog automatikusan megjelenni.
A szűrési típusokról:
Az általános szűrés azt jelenti, hogy a szűrési részben lehetőségünk van meghatározni a szűrési adat és az adatbázisban lévő adat közötti szűrési relációt, mégpedig ezeket:
egyenlő
nem egyenlő
kisebb
nagyobb
kisebb, vagy egyenlő
nagyobb, vagy egyenlő
hasonló, mint
nem hasonló, nem mint
üres, kitöltetlen
nem üres, van adat
A felsorolás típus véges számú általában törzstétel elemeknél jelenik csak meg, itt lehetőségünk van ezen elemek mindegyikét, vagy ezek egy tetszőleges részhalmazát kijelölni.
A tól-ig típus esetén egy kételemű szűrési elem jelenik meg, ahová beírhatjuk az alsó és felső korlátot jelentő szűrési adatot, illetve, ha itt lenyitható, vagy dátum típusú szűrési elem van, akkor értelemszerűen ezekkel állítjuk be a határokat.
Ezen kívül még lenyitható és jelölő négyzetet tartalmazó szűrési elemmel is találkozhatunk.
Mi történik a listaindítási gombot megnyomva?
Először a program ellenőrzi a szűrési elemek kitöltését, mert ellentmondó szűrési feltételekre úgysem lehet megfelelő adat, ezért ezt itt azonnal jelezni fogja. Ezután a készítendő listához tartozó leírást és a konkrét szűrési adatokat elküldi a szervernek, vagy ha úgy tetszik megkezdődik a megfelelő adatok elkérése az adatbázistól, majd a kapott rendezett adatokból elkészül a leírásnak megfelelően struktúrált adathalmaz, amit a szerver visszaküld, vagy ha úgy tetszik, rendelkezésre áll, ami után a kiválasztott nyomógombnak megfelelően a program pontosan a fogadó igényének megfelelő adatstruktúrává alakít (PDF, RTF, XLS, TXT) és elhelyezi egy temporális állományba, majd elindítja a megfelelő programot.
Ha hosszú listát készítünk, például 100 lap felettit, akkor először azt a végrehajtás kijelzőt láthatjuk, amikor a távoli munkavégzés folyik, amikor a szerver dolgozik, vagy ha úgy tetszik amikor az adatok leválogatása és megfelelő összeállítása történik. Az ilyen a végrehajtás kijelzők, amelyek önálló ablakban jelennek meg rendelkeznek egy érdekes tulajdonsággal, ami a következő: ha a jobboldali felső részében lévő x gombot megnyomjuk, azzal megszakítjuk a folyamatot. Vagyis az adatbázisban folytatott tevékenység sorozat közben a program (ha szerver program fut akkor a szerver program) időközönként megnézi, hogy a kliens elállt-e az eredeti szándékától, röviden fogalmazva, leállítható a tevékenység. Ez akkor lehet különösen fontos, ha egy hosszú nyúló folyamat közben derül ki, hogy nincs is rá szükség valamilyen okból.
Ezután pedig a fő ablak alján lévő státusz sor végrehajtás kijelzőjében látható a konvertálás időarányos megjelenítése, ez már nem leállítható folyamat, nem is tart sokáig, majd pedig a választott gombnak megfelelő program elindul és beolvassa az átadott állományt.
Innen már azt tehetünk a listával, amit akarunk, nézegetjük, elmentjük, tovább feldolgozzuk, esetleg kinyomtatjuk.
PDF: Listák Acrobat Reader-el megjelenítve.
Ez a program széles körben ismert és hozzáférhető, tetszetős megjelenítési eszközökkel rendelkezik, valamint a szokásos dolgokkal: lapozás, keresés, stb.
RTF: Listák MsWord-el megjelenítve.
Általában minden MsWindows környezetben meglévő program.
XLS: Listák Excel-el megjelenítve.
Általában minden MsWindows környezetben meglévő program. Az excelben megjelenített listák esetében az a lényeg, hogy adatainkat tovább tudjuk alakítani, további munkavégzéshez tudjuk felhasználni, vagyis a program a megfelelő típus szerinti értékeket helyezi el az oszlopokban, és egy plusz oszlopot is elhelyez az utolsó oszlop után, ahová egy mindig az adott sornak megfelelő kódot rakja. Ezzel lehetővé válik az Excel Adatok + Szűrő + Autószűrő alkalmazásával erre az oszlopra például csak a sorokat, vagy valamelyik csoport lábléc sorait megjeleníteni. De például grafikonokkal is megjeleníthetjük az adatainkat. Ebben a formában nincsenek lapokra tördelve az adatok, csak egyszer van fejléc az elején és a szükséges dolgok a végén.
TXT: Listák Jegyzettömb-el megjelenítve.
Ez a program minden MsWindows környezetben meglévő program. Ha ebben jelenítjük meg a listát, akkor a lista szélességétől függően érdemes kisebb betűméretet és Courier típust választani, mert ettől lesz soronként és oszloponként szabályos a lista, ezt a program kívülről nem tudja beállítani, mindig az utolsó beállítással jelenik meg a Jegyzettömb program.

Megjegyzés: az egyes listák azért nem önálló menükből indíthatók, mert sok van belőlük, nem beszélve a tetszőleges számú általunk definiált, meghatározott (maximum 999) saját listákról.

Mintalista
  

 Listák Kettős könyvelés 1.6 © GalaSoft